Upozornění:
POKUD NENÍ U RECEPTU UVEDENÝ ZDROJ, JEDNÁ SE O RECEPTY PŘEVZATÉ, U NICHŽ JSEM SI UPRAVILA DÁVKOVÁNÍ A POSTUP PODLE SEBE TAK, JAK VYHOVUJE MNĚ. ZA VAŠE PŘÍPADNÉ NEÚSPĚCHY PROTO NERUČÍM! :-)
RECEPTÍKY NA DORTÍKY
1) Korpusy:
Dávkování: na 1 vejce dám 40g polohrubé mouky, 40g cukru krupice, 1PL (=polévkovou lžíci) oleje, prášek do pečiva nedávám, když se dobře šlehá, těsto vyběhne krásně i tak, ale když se přidá, nic se nezkazí... Počet vajec je dán velikostí formy a tím, jak chci mít korpus vysoký. Například korpus na fotu jsem chtěla mít hodně vysoký , cca 10cm, průměr formy je 23cm, pekla jsem ze sedmi vajec... Pokud do těsta přidávám navíc kakao, kávu nebo ořechy...vše odečítám z množství mouky.
Druhý osvědčený výborný korpusek co dělám je tento mramorový korpus (zdroj: šikulka pekařinka Dáša Veselá, děkuji tímto za její svolení k vložení receptu sem ke mně) :
Dávkování: 250g hladké mouky, 1 necelý prášek do pečiva, 4 vejce, 240g cukru moučka, 150ml oleje, 100ml horké vody
Postup: Ušlehám bílky, zašlehám polovinu cukru. Vyšlehám žloutky a zbytek cukru, přileju olej, vodu, mouku s práškem do peč. a sníh. Třetinu těsta si obarvím kakaem (cca 2PL-podle barvy). Dno formy si vyložím peč. papírem a od středu vrstvím těsto - vždy jedna lžíce hnědá a na to dvě světlé...stále dokola až do spotřebování obou barev. Peču na 180stupňů necelou hodinu.
2) Krémy:
Na dortíky používám nejvíc tento klasický pudinkový krém světlý:
Dávkování: 200ml mléka, 1 vanilkový pudink Dr.Oetker, cca 150g cukru moučka nebo krupice, 1 máslo
Postup: V mléce uvařím hustý pudink s cukrem, nechám vychladit. Pak do vychladlého přidám máslo a všechno vyšlehám, podle chuti někdy přidám rum a ještě zašlehám. Pokud chci mít pudinkový krém tmavý, tak je postup stejný, jen místo vanilkového je pudink čokoládový, přidám kakao nebo roztopenou čokoládu.
Používám samozřejmě i jiné krémíky a náplně (odlehčené, tvarohové, šlehačkové, čokoládové pěny, šlehačku, ovoce...).
3) Potahy a modelovací hmoty:
Nejvíc používám mléčný marcipán a pravý mandlový marcipán - na potahování i zdobení. Používám i profesionální cukrářské hmoty: Pasta Dama Decor (bílá barva, jemně sladká vanilkovo-mandlová chuť), White Icing (bílá barva, lehce sladká citronovo-vanilková chuť), Formix, Formix Pro, Smartflex (bílá barva, více sladká mandlová chuť) , mandlový marcipán Marziclass (nažloutlá barva, pravý marcipán s obsahem 30% mandlí), čokoládovou hmotu Chokoflex nebo italskou čokoládu a výrobky firmy Master Martini.
RECEPTÍKY NA MUFFÍNKY
1) Základní světlé těsto:
Dávkování: 2 skleničky (sklenička = cca 250ml) polohrubé mouky, 1 sklenička cukru (může být i víc), půl prášku do pečiva, špetka soli, 1 celé vejce, půl skleničky oleje a 1 sklenička mléka
Postup: Vše dám do mísy, zamíchám buďto ručně metličkou - muffky jsou takové hutnější, pokud je chci mít nadýchané jako piškotové těsto, přidám trošku mléka navíc a krátce vyšlehám mixérem. Dám do muf. formy papírové košíčky, naliju a dám péct do vyhřáté trouby cca 190stupňů na cca 20minut. Do tohoto těsta se dá přidávat úplně cokoliv (kousky čokolády, oříšky, sušené nebo i čerstvé ovoce, lze i plnit jen do půlky, přidat džem a zbytek těsta...).
2) Kakaové muffínky:
Dávkování: 3 skleničky polohrubé mouky, 1 sklenička cukru (může být i víc), 1 sklenička mléka, půl skleničky oleje, 2 vajíčka, 1 celý prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr (nemusí být), kakao nebo čokoláda
Postup i pečení stejné jako u základního těsta viz. výše.
RECEPTÍKY NA ROLÁDY
1) Základní světlé těsto:
Dávkování: 5 vajec, 3 mírné PL mouka hladká, 2PL cukr, vanilkový cukr, 3 gramy kypř. prášek
Postup: vyšlehat sníh, zašlehat vše, nakonec přidat mouku , péct prvních 5minut 160st, pak stáhnout na 140st a dopéct. Zamotat , naplnit... Do tohoto těsta lze přidat cokoliv (kakao, ořechy, kokos...) - vždy ubrat z mouky.
dorty Huslenky , dorty Huslenky , dorty Huslenky
dorty Vsetín , dorty Vsetín , dorty Vsetín